Naar aanleiding van mijn blog heb ik na al deze maanden een vaste groep volgers gekregen. Niet alleen vrienden en familieleden die het leuk vinden om wat over mij te lezen, maar ook vele mensen die overwegen om deze opleiding te volgen. En voor die laatste groep wilde ik een blog schrijven waarin ik een aantal tips en trics deel, zodat deze toekomstige studenten wat meer voorbereid zijn voor de opleiding.  Uiteindelijk was dat ook mijn doel, omdat ik zelf bijna geen informatie kon vinden over de opleiding en wat ik kon verwachten. Daarnaast heb ik ook al wat inhoudelijke vragen via e-mail gekregen dus daar ga ik ook gelijk op in.

Het sollicitatiegesprek

Voordat je toegelaten wordt tot de opleiding is er een strenge selectie. Er zijn diverse rondes en uiteindelijk volgt er een persoonlijk gesprek. Voor de opleiding in Engeland, wordt deze morgen, 24 maart, gehouden. Zoals ik het gesprek heb ervaren, is dat het belangrijk is jezelf te zijn, je motivatie goed toe moet kunnen lichten en je voor jezelf helder hebt hoe jouw toekomst als BSR practitioner eruit ziet. Heb vertrouwen in jezelf, maar garanties geven doe ik niet! Er zijn altijd veel meer aanmeldingen dan plaatsen, dus er vallen altijd mensen af, helaas.

De (opleidings)kosten

De kosten voor de totale opleiding bestaan uit kosten voor de opleiding en kosten voor de cottages. Daar bovenop komen dus nog de reiskosten en je verblijfskosten. De opleidingskosten zijn omgerekend zo’n € 8.500. De verblijfskosten zijn afhankelijk van de gekozen cottage. Ik heb gekozen voor de wat duurdere Wessex, waardoor mijn kosten uitkwamen op ongeveer € 5.000. Maar door een andere cottage uit te zoeken, kun je al ongeveer € 1000 goedkoper uit zijn.

De reiskosten is ook weer afhankelijk van de keuze van vervoer. Ik heb gekozen om met de Stena-line te reizen vanaf Hoek van Holland naar Harwich en vandaar met de auto naar Higher Bockhampton (4 uur rijden). Maar vliegen kan ook, of met de auto door de Eurotunnel. Ik ga daar later wat dieper op in. De kosten van de boot hebben wij goedkoper kunnen maken door de 25% kortingsactie van Stena-line te gebruiken. Hierdoor hadden we al heel vroeg (mei 2017) onze overtocht geregeld. We (alle NL studenten) hebben dit gekozen. Wij hadden al (digitaal) contact met elkaar omdat we te horen hadden gekregen wie de opleiding ging doen. Uiteindelijk ben je rond de € 500 kwijt aan reiskosten, los van de wijze waarop je gaat. Dat ontliep elkaar niet veel.

Je verblijfskosten kan je zo hoog maken als je zelf wilt. Het is helemaal afhankelijk van de hoeveelheid boodschappen die je doet, waar je die doet, en hoe vaak je uit eten gaat en de uitstapjes die je maakt. Hier kan je zelf een inschatting van maken. Ga er wel van uit, dat het allemaal iets duurder is dan Nederland. Zeker een glaasje wijn is kostbaar, je betaald zo € 8,- voor een glaasje goeie wijn.

De reis

Er zijn verschillende manieren om naar Dorchester af te reizen. Stena-line heeft een veerboot die van Hoek van Holland vertrekt naar Harwich. Wij hebben elke keer de nachtboot genomen. Hierdoor vertrek je in de avond en kom je uitgeslapen aan de overkant. Heel prettig omdat je vanuit Harwich nog 4 uur moet rijden. Het voordeel van de veerboot is dat je met de auto kan gaan en veel bagage kan meenemen. En je hebt een auto tot je beschikking tijdens de opleiding. Dan geeft veel vrijheid. Want openbaar vervoer is er niet. Alleen een taxi kan je van Greenwood Grange naar Dorchester brengen.

Er zijn ook andere veerboten die vanuit Belgie of Frankrijk vertrekken. De komen op een andere plek in Engeland aan, wat de reistijd in engeland kan verkorten. Maar vergeet niet de reistijd vanuit Nederland naar deze plaatsen toe! De Eurotunnel is ook een goed alternatief, het is wel snel, maar best kostbaar.

Het vliegtuig is ook een prima alternatief. Vanuit Amsterdam vertrekken er vliegtuigen van KLM of Fly.be naar Southampton. Een vlucht van ruim een uur. Vanuit Southampton stap je heel snel op de trein en met 1,5 uur ben je in Dorchester. Dan zou je een taxi kunnen nemen om bij Greenwood Grange te kunnen komen. Het is redelijk snel (op de wachttijd op Schiphol na), maar geeft qua bagage wat beperkingen. het is wel een ideale manier om een weekendje naar Nederland te gaan. Of om familie of vrienden over te laten komen.

De cottages

Er zijn diverse cottages op Greenwood Grange. Je hebt zelf een keuze welke cottage je wilt en er wordt gevraagd om je voorkeur opgeven. Er is 1 cottage die geschikt is voor 1 persoon, dat is Abbotsea. Kingsbere is geschikt voor 2 personen, maar tijdens onze opleiding werd hij door 1 persoon bezet. Deze cottages zijn qua kosten dan ook iets duurder omdat je deze als 1 persoons kunt huren en je de kosten niet kan delen.

De standaard cottages zijn Melchester, Stourcastle, Weatherbury etc. Deze worden door 2 personen gedeeld en beschikken over een gezamenlijk woonkamer, badkamer en keuken, maar wel over aparte slaapkamers. Dit zijn de goedkoopte cottages, door de prijs en omdat je de cottage deelt met iemand anders.

Wessex is een duurdere cottage omdat je de beschikking hebt over een twee badkamers en een eigen woon- en slaapkamer. Hierdoor wordt het mogelijk om meer gescheiden, samen te wonen. Voor mijzelf heb ik dit erg prettig gevonden en had de extra kosten hiervoor over.

Bezoek
Het is mogelijk om bezoek over te laten komen. Je zou, in overleg met je kamergenoot, ervoor kunnen kiezen dat het bezoek ook in je cottage verblijft, als er voldoende plek is. Maar er zijn ook mogelijkheden om een extra cottage te huren, of een kamer in de B&B die naast GG ligt. Mijn persoonlijk ervaring van bezoek is, dat het heel fijn is om ze te zien, maar hou er rekening mee (zeker in het eerste deel van de opleiding), je ook nog tijd nodig hebt om te studeren. Dus ieder weekend bezoek ontvangen is heel leuk, maar ik zou dit niet adviseren.

Boodschappen

Er zijn in Dorchester diverse mogelijkheden om boodschappen te halen. Er is een Lidl, een Tesco (hele grote supermarkt), beide buiten het centrum. In het centrum is ook een Waitrose (de AH van engeland). Lidl is prijstechnisch interessant, De Waitrose het duurste en de Tesco heeft een groot assortiment. Het centrum van Dorchester heeft voldoende winkels zoals kleding en schoenenwinkels, drogisterijen, natuurwinkels etc.

Uit eten en lunchen

De favoriete plekjes om koffie/thee te drinken: Coffee#1 en Costa’s zijn de bekende ketens in Engeland. Potters is favoriet voor de Cream tea (thee met scones). Voor een lekkere lunch hebben wij vaak de Loft bezocht. Maar ook Potters heeft goeie lunches. Het dichtste bij is de cafetaria bij de Hardy’s Cottage Centre.

Om uit eten te gaan zijn er ook voldoende mogelijkheden. Wij hebben lang niet alles gezien en uitgeprobeerd.  Brewhouse and Kitchen is er een die we vrij laat ontdekten. Deze bevindt zich in Brewers Square waar vele andere tentjes te vinden zijn.  Buiten Dorchester hebben we ook Blue Vinny in Puddletown, The Thimble Inn  in Piddlehinton en The Wise Man in West Stafford. Allen leuke sfeervolle pubs, waar je goed kan eten.

Uitstapjes in de omgeving

Hiervoor kan je al mijn blogs voor doorlezen. Enkele plaatsjes die we bezocht hebben zijn Weymouth, WestBay, Lyme Regis, Chesil Beach en Athelhampton House, Durdle Door, Poole, Osmington Mills, Portland.

Er is nog heel veel meer te ontdekken in deze mooie omgeving. Houdt er alleen rekening mee dat veel bezienswaardigheden (zoals landhuizen e.d.) niet open zijn in de winterperiode. En laat dat nu net de periode zijn dat je in Engeland zit! Heel jammer, maar een goede reden om nog eens terug te gaan.

Persoonlijk ben ik er ook achter gekomen dat je je weekend niet helemaal vol moet proppen met activiteiten. Ik zeg dit omdat ik ervaren heb dat het weekend ook een vorm van ontspanning moet hebben (lees: gewoon nietsdoen, uitslapen etc.), want de week zelf is erg intensief. Uiteraard is dit persoonlijk en zal iemand zelf moeten ervaren.

Handig om te weten

 • Een goeie set kleurpotloden en stiften is hard nodig om de mooie tekeningen van Gwen en Tracy te kunnen overnemen.
 • Neem een goed schrijfblok mee voor je aantekeningen (ik had er twee van de Hema mee (ringblok)).
 • Een laptop is erg handig, bijna onmisbaar
 • De WIFI is voldoende. Hoewel de laatste weken ze de instellingen hadden veranderd waardoor je vaak moest inloggen
 • Telefoneren is niet te doen. Heel slecht netwerk. Facetimen, of videobellen met Whatsapp (dus via WIFI) is wel goed te doen.
 • Links rijden in de auto went echt! Ik vond het erg leuk om te doen.
 • Ga elke middagpauze lekker wandelen in het bos. Zeker in december is het al om 16.00 uur donker en is de middagpauze de enige mogelijkheid om daglicht en -lucht te zien. Daarnaast maakt het je hoofd leeg en krijg je wat beweging, want je zit heel veel!
 • Neem goeie wandelschoenen of hoge laarzen mee. In de winter met veel regen kan het heel modderig zijn in het bos.
 • Ga in de eerste weken veel oefenen (in de avond). Want met oefenen krijg je de techniek het snelste in de vingers.
 • Neem voldoende verloopstekkers en verlengsnoeren mee. Ik had 3 stekkers en 3 korte verlengsnoeren mee. Let op! In Engeland verkopen ze bij de Poundland een verloopstekker voor 1 pond. Dat is vele malen goedkoper dan de 9,99 bij de ANWB. De verlengsnoeren zijn erg makkelijk zodat je vanuit een stopcontact, 3 aansluitpunten kan maken. Voor bijvoorbeeld de keuken, oplaadplek in de woonkamer en voor in de badkamer of slaapkamer.
 • Als je de ruimte hebt, neem je koffie apparaat mee. Ik was heel blij met mijn Nespresso. Er is geen koffiezetautomaat in de cottage.
 • Het water in Engeland bevat erg veel kalk en smaakt wat naar chloor. Je kunt flessenwater kopen, maar ik investeerde uiteindelijk in een Brita waterfilterkan. Hiermee filterde ik het kraanwater en gebruikte dat ook voor de waterkoker en Nespresso. Dat scheelde heel veel kalk!
 • In Wessex is een hele kleine koelkast, Te klein om veel groente e.d. kwijt te kunnen voor 2 personen. Na de kerstperiode had ik een koelbox meegenomen en die stond buiten met de rest van de voorraad. Heel handig!
 • Ben je allergisch voor katten? Laat dan vooral, Tess de huiskat niet binnen. Eenmaal binnen zal ze vaker komen en ze blijft het liefste nog slapen.
 • Spreek af met je studiegenoten, wie er een extra mobiele telefoon heeft die gebruikt kan worden als BSR phone tijdens de stage. Degene die beschikbaar wordt gesteld door de Academy is een gouwe ouwe. Of je moet nostalgisch zijn aangelegd, maar erg werkbaar is het niet. Ik had een oude Iphone 4 van mijn dochter beschikbaar gesteld, die dankbaar in gebruik is genomen.

Het allerbelangrijkste is: GENIET! 

Het is een hele bijzondere tijd die heel snel voorbij gaat. Het is intensief, maar het zal maar een keer in je leven voorkomen dat je 4 maanden alle tijd voor jezelf hebt met een speciale groep mensen. Dus geniet van elke dag, van alles wat je leert en van de mensen waarmee je dit avontuur aangaat.

Mocht ik toch nog informatie vergeten zijn, of er zijn nog vragen onbeantwoord, schroom niet om mij te mailen, of hieronder te reageren, zodat ook andere de informatie kunnen lezen.