Wandelen in Dorset

Greenwood Grange ligt in Dorset, een van de county’s van Zuid-Engeland. Het ligt direct naast Thorncombe Forrest en Puddingtown Forrest, dus tijdens de pauzes of als het nog licht is kan je een frisse neus halen in de bossen. Er zijn diverse wandelpaden en routes uitgezet en als je geluk hebt kom je de eekhoorns en wilde paarden tegen. Ik ben zelfs al een hert tegengekomen die mijn pad kruiste. Dus volop genieten van de natuur!

Voordat ik hier naar toe ging heb ik via Marktplaats twee mooie Engelse reisgidsen gekocht. Geschreven door Alexandra Richards, Slow Travel in Dorset en Slow Travel in East Devon en The Jurrasic Coast (uitgegeven door Bradt). Daarnaast kreeg ik vlak voor vertrek van mijn schoonzusje nog de gids Zuid-Engeland van Trotter. Voldoende leesvoer voor de informatie over deze mooie omgeving. En eigenwijs als ik ben, wilde ik wandelen in Weymouth, de kustplaats hier 30 minuten vandaan. En ik zoek de leukste wandelroutes op internet.

Nothe Gardens & Rodwell Trail

Uiteindelijk kom ik via de website www.southwestcoastpath.org.uk uit op alle verschillende routes die er zijn van de Southwest CoastPath, een wandeling van 1000 km langs de kusten van Zuid-Engeland. Ik kies voor een route van 7,5 km in Weymouth die verschillende onderdelen in zich heeft. Wandelen langs een natuurgebied midden in de stad, vervolgens over een oude treinroute, langs diverse oude ruïnes, een fort met zijn tuinen en uiteraard het strand van deze kustplaats. Deze diversiteit trekt mij aan en de afstand is goed te doen.Mijn auto parkeer ik op Swannery Park, een grote parkeerplaats langs de route. Dat is niet waar de route oorspronkelijk begint, maar wel handiger voor mij. Op de kaart hieronder zie je hoe de route door de stad loopt (geel met rode stippen). Ik ben bij punt 2 gestart.

Rodwell trail

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Ik geniet de gehele route van alles wat ik te zien krijg. De start is bij het natuurgebied. Hoewel de wandeling aangeeft om er langs te lopen, besluit ik om toch de wandeling in het gebied mee te nemen. Jammer genoeg is het weer op dat moment regenachtig, dus kan je niet veel zien van de vele verschillende vogels en andere beesten die hier leven. Maar het brengt me wel lekker tot rust. Het grappige is dat dit midden in de stad ligt.

Vervolgens loop je langs de oude spoorlijn van Rodwell Trail. Deze liep van Weymouth naar Portland, het schiereiland wat aan Weymouth vast zit. Uiteraard is de spoorlijn geasfalteerd, maar de oude perrons zijn er nog. Verder heb je prachtige uitzichten over de zee. Vervolgens loop je een oude ruine wat vroeger een kasteel/verdedigingswerk is geweest. Ik besluit bij Nothe Fort te stoppen en te lunchen. Je kunt het fort ook bezoeken. Dat heb ik deze keer niet gedaan, maar van wat ik gezien heb, is het wel interessant om te bekijken.

Haven WeymouthDe haven van Weymouth

Rodwell TrailRodwell trail

RuineSandsfoot Castle

Nothe Fort

kanon in Nothe FortNothe Fort

Na het fort loop je over de South Coast Path, wat goed met borden staat aangegeven. Langs de haven, een deel van de stad en dan het strand. Het is zondag, dus het is best druk met bezoekers. Maar het strand is groot genoeg voor ons allemaal.

South PathBewegwijzeringsbordjes

Haven2 WeymouthNog een keer de haven van Weymouth

Strand WeymouthHet strand van Weymouth

Uiteindelijk arriveer ik weer bij mijn auto. Hoewel mijn medestudenten op deze dag naar Durdle Door zijn gegaan heb ik geen spijt dat ik alleen deze wandeling heb gedaan.