Nieuwe docenten, uit eten en een koudwater certificaat

In week 3 en 4 van de opleiding krijgen we nieuwe docenten voor de klas. Deze weken zijn Eric Onderweegs en Chris Balaam degene waar we alles van gaan leren. Uiteraard hebben we al kennis met ze gemaakt bij het ontvangstdiner en de eerste dag, maar we leren ze alweer beter kennen als ze meegaan naar Blue Vinny, een pub in Puddletown, zo’n 7 km hier vandaan. Deze pub zal ook een belangrijke rol gaan spelen in het werven van cliënten tijdens de stageperiode in februari-maart 2018. Bij de voorgaande opleidingsjaren kwamen meerdere personen uit deze pub/dorp.

Zondagmorgen besteden we om naar Westbay te gaan. Dit dorpje ligt aan de kust op een half uur rijden. De avond ervoor is er afgesproken dat een paar diehards een duik gaan nemen in de zee. Ik ben een van die diehards. Wat wel heel jammer is, dat er een hele stevige wind staat. Op het strand aangekomen worden we ook gezandstraald. Gaan we nu wel of niet in het water? Na lang twijfelen is Jeanine de eerste die de kleren uitdoet, ik volg meteen. Het water is heerlijk! Alleen de wind en het zand daarna niet. Maar we hebben het gedaan! De volgende morgen als de les begint, ontvangen de diehards een certificaat van Eric en Chris, helemaal top!

certificaat koud water zwemmen5 minute talks

In deze week moet iedereen een 5 minuten praatje houden over een onderwerp dat je zelf mag kiezen. Het doel hiervan is om te oefenen met het spreken voor een groep. Iets wat je als BSR practitioner straks ook zal doen. Je mag dus zelf kiezen waar je het over gaat hebben. Ik kies ervoor om het over de Wim Hof methode te hebben. Ik heb deze workshop gevolgd in september bij Ice cube events en voer de ademhalingsmethode en het koud afdouchen nog steeds uit. Om 5 minuten over dit interessante onderwerp te praten is lastig, want er valt veel te vertellen. Mijn praatje is dus even wat langer dan die 5 minuten. Maar het ging goed en ik heb zelfs enkele cursisten geïnspireerd om te starten met koud douchen.

De lessen

We starten deze week met Myology binnen de Anatomie lessen. Dat gaat over de spieren in het lichaam en met name degene die een belangrijke rol spelen bij het opslaan van bodystress en het behandelen daarvan met BSR. Sir Harry, het skelet dat in de klas staat, wordt ook hier veel voor gebruikt. Maar ook een geweldige app, waar je in 3D alles kan waarnemen. Ik heb deze app ook aangeschaft omdat het een geweldige ondersteuning is tijdens het leren en waarschijnlijk ook, later in de praktijk, om uitleg te geven aan mijn cliënten.

Bij de Technieklessen leren we heel veel deze week. We weten nu in welke patronen de stress wordt opgeslagen in de spieren en hoe we dit moeten gaan testen. Uiteraard hebben we ook geleerd hoe we de geconstateerde spanning moeten gaan releasen. Iedere les weer, krijgen we extra handelingen erbij. En we blijven oefenen. Want straks moeten we de volgorde en de handelingen onbewust kunnen uitvoeren. Ook in de avonden zoeken we elkaar op, om te oefenen. Aan het eind van deze week kunnen we al een volledige Lower Zone release geven. En in de Lower Zone, wordt vrijwel de meeste spanning opgeslagen.

We mogen zelfs al even echt releasen. Als we op elkaar oefenen mogen we nog geen echte release geven, maar op donderdag mogen we op Chris een “sacrum” release geven, zodat hij kan voelen of we op de juiste manier “sneppen”. Want een goeie “snep” is belangrijk om de juiste impuls te geven aan het lichaam, om de opgebouwde spierspanning los te laten. Een echte release geven is dan echt eng. Op een of andere manier ben je bang om schade te maken. Terwijl je weet dat dit eigenlijk niet kan.

Test nummer 3

Vrijdagochtend is het weer testing time. Onze derde test van Anatomy. Elke dag krijg je weer extra stof te leren en deze wordt op de vrijdag getoetst. Om alles een beetje bij te houden, maak ik elke avond aantekeningen en probeer het al in mijn hoofd te stampen. Donderdagavond wordt het dan echt stampavond. Deze week kreeg ik het wat minder makkelijk erin, dus er kwam nog een vrijdagochtendstamp moment. De test is uiteindelijk wel goed gegaan. Volgende week ontvangen we weer de uitslag.

Heel toevallig komt er een oud student langs, die het eerste jaar in Engeland de BSR opleiding heeft gevolgd. Eric geeft hem een release zodat we allemaal zien hoe dit op een echt persoon uitziet, in plaats van op Sir Harry, die geen vlees heeft.