Onze eerste test

Na een heerlijk weekend waarin ik genoten heb van alle vrije tijd (zie mijn blog over de wandeling die ik maakte), is het maandagmorgen meteen de vuurdoop voor de eerste test. Normaal worden de testen afgenomen op de vrijdag, maar in de eerste week wordt daar een uitzondering op gemaakt. Dus het weekend is ook gebruikt om te leren. De test gaat over Osteology deel 1. Osteology is alles over de botten in ons lichaam. 206 stuks om precies te zijn. Iedereen is wel zenuwachtig, want je weet nog niet wat je moet verwachten. Het zijn in ieder geval allemaal open vragen. Ik ben als eerste klaar, dus  begin eerst aan mijzelf te twijfelen of ik het wel goed genoeg nagekeken heb. Ik kom tot de conclusie dat ik 1 fout heb gemaakt. Ik haalde twee aandoeningen aan de ruggenwervel door elkaar en combineerde het tot 1. Gelukkig volgen er al snel anderen na mij, die klaar zijn. De uitslag van de test kregen we op dinsdag. Ik heb uiteindelijk 18,5 punt van de 20. Ik ben tevreden.

Bio-feedback mechanisme

Body Stress Release maakt gebruik van het bio-feedback mechanisme van het lichaam. Dat is het mechanisme waarmee wij als practitioners communiceren met het lichaam. De voeten van de cliënt vertellen ons OF er spanning is opgeslagen in het lichaam, WAAR dit zit en in WELKE richting. Dit is een van de onderscheidende punten van deze techniek t.o.v. andere therapieën. Wij stellen geen diagnoses, wij laten het lichaam vertellen wat er aan de hand is.

Het aflezen van de voeten is een van de moeilijkste dingen binnen de opleiding. Vorige week maakten we een begin met de beweging die je maakt met de voeten van de cliënt. Ook krijgen we een klein tipje van de sluier WAT je moet zien als je de voeten beweegt. Zelf beschouw ik dat toch wel als het grote geheim. Het lukt mij en een aantal anderen om al iets waar te nemen. Het is zo fascinerend om te zien wat het lichaam allemaal kan. Ik kan niet wachten om hier verder mee te gaan.

“Sneppen”

Onze docent Kees Varkenvisser leert ons ook het sneppen. Dat is de beweging die je maakt met je duim/hand om een release te geven. Het vergt veel oefening om de juiste timing en druk te geven. We oefenen op de kussens van de verschillende banken, of onze benen en uiteindelijk mogen we de hand van Kees gebruiken. We mogen deze techniek nog niet op elkaar gebruiken als we op elkaar oefenen, dus dan doen we net alsof.

Patronen ontdekken en releasen

De lessen die we krijgen zijn goed op elkaar afgestemd en wisselen per dag af. Dat moet ook wel, anders verlies je je concentratie en neem je niets meer op. Het is dus theorie, films kijken, uitleg, oefenen op elkaar en op de wervelkolom. Iedere dag weer extra theorie en praktijk erbij en zo leer je stap voor stap steeds meer. Deze week hebben we al geleerd om een test te doen op het heiligbeen (sacrum). Ook leren we al het geven van een release op de Lower Zone, dus de onderrug. We lijken al echt practitioners! Onze andere docent Tracy Highton geeft ontzettend goeie uitleg en geeft veel feedback op de handelingen die je doet. Wat ik ook weer zo fascinerend vindt, is dat blijkt dat stress in patronen worden opgeslagen in het lichaam. Dus geeft het lichaam na een test aan dat er ergens spanning is, weet je meteen dat het op andere plekken ook zit en daar ook een release gegeven moet worden.

oefenen in de klas

De tweede test

Deze week hebben we nog een test. Deze wordt op vrijdag afgenomen, zoals dat normaal gebeurd. Dit is de tweede Osteology test waar we over de pelvic girdle (bekken), de lower limbs (onderbeen) en de skull and face (schedel en gezicht) gevraagd worden. Deze test is ook goed gegaan, de uitslag krijgen we volgende week.

Dan zijn ook de nieuwe docenten gearriveerd. Deze keer zijn dat Erik Onderweegs (NL) en Chris Balaam (UK). Zij zullen de komende twee weken ons verder bekwamen in de techniek die BSR heet.