Het welkomstdiner op zondag

Op zondagavond hebben we een welkomstdiner met alle studenten en docenten van de BSR Academy. In het grootste vakantiehuis van Greenwood Grange, Henchard. Het is een gezellige boel. We maken kennis met alle docenten die in de opleiding les zullen geven. De docenten geven 2 weken les (in duo’s) en wisselen daarna af met andere twee docenten. Het diner is simpel maar heerlijk en de leukste gesprekken vinden plaats (uiteraard in het Engels). De groep bestaat uit 12 personen. 6 personen vanuit Nederland, 4 personen vanuit UK (waarvan 1 eigenlijk Frans is van origine), 1 uit Andorra en 1 vanuit Spanje (maar eigenlijk van Nederlandse afkomst is en is geëmigreerd naar Spanje).

Een welkomstwoord van Gail Meggersee

Maandag op 9.00 uur gaat de opleiding van start. We beginnen met een welkomstwoord van Gail Meggersee vanuit Zuid-Afrika. Gail is (samen met haar man Ewald) de grondlegster van de BSR techniek. Helaas kon zij niet in Engeland aanwezig zijn om les te geven, maar via Facetime is ze er toch bij. Je kunt haar zelf bekijken in deze film over BSR. Deze is ook opgenomen op de opleidingslocatie in Engeland, dus waardevol om te bekijken.

welkomstwoord van Gail MeggerseeEn dan gaan we echt van start.

Lessen

De lesdagen zijn van 9.00 – 16.00 uur les. In de ochtend een coffee/tea break om 10.30 uur. Om 12.30 uur – 14.00 uur lunchbreak en les tot 16.00 uur. De eerste week zijn we voornamelijk bezig met heel veel anatomie, principles of BSR en de techniek. Anatomie is in het begin het grootste deel wat we leren. Voornamelijk in het leren en het benoemen van de diverse botten ligt op dit moment de nadruk. En maar herhalen, herhalen en herhalen. Dat maakt dat het ook snel in je hoofd blijft zitten. De principles of BSR betreft met name de achterliggende gedachte achter stress en wat stress met je lichaam doet en welke rol BSR hierin speelt. Het leukste is toch wel de techniek. We moeten heel veel leren voelen. Dus waar zitten de PSIs’s, de Iliac crest, de ischial tuberosities etc. Dat zijn de belangrijkste punten op het lichaam die je moet vinden om straks de techniek te kunnen toepassen. Ook leren wel al hoe we bij de voeten moeten staan en hoe we deze moeten bewegen. Uiteraard kunnen we nog niets “lezen”, dat leren we weer veel later. Ik merk dat ik in dit gedeelte mijn massage ervaring goed kan gebruiken. Ook komt de 30 seconds talk al even aan bod. Deze hebben we nodig om straks cliënten te kunnen werven die we tijdens onze stageperiode (eind februari-begin maart) moeten behandelen.

Lange dagen en de eerste dag vrij

De lesdagen zijn lang, maar ook zo voorbij. We hebben mazzel met het weer en kunnen bijna elke dag buiten eten met de lunchpauze. We maken allemaal onze lunch in onze huisjes en eten het op in het zonnetje. De 1,5 uur pauze vliegt dan ook voorbij. Om 16.00 uur stipt zijn de lessen voorbij. Dan is het nog even licht en kan je nog genieten van de buitenlucht, want na 17.00 uur begint het al te schemeren en is het snel donker. En dat zal straks nog sneller gaan en is het donker als je klaar bent met de les. Op woensdag hebben we de eerste vrije middag. De ene week is het woensdag, de andere week op vrijdag. Het is wel fijn om een middag vrij te hebben. We besluiten om na de lunch naar Dorchester te gaan. Voor wat boodschappen, maar ook om de stad te bekijken. Voor de boodschappen heb je keuze genoeg. Er is een Lidl, een Tesco en een Waitrose (soort Albert Heijn). En in Dorchester zelf zijn ook leuke winkeltjes te vinden. De avonden zijn vaak ook nog gevuld met studeren. In kleine groepjes studeren we de behandelde lesstof, of oefenen we de praktijk op elkaar. Maandag hebben we onze eerste toets voor Anatomie, dus dat wordt nog even studeren in het weekend.

Een BSR release en verjaardagsfeest

Omdat ik al sinds zaterdag last heb van hoofdpijn heb ik een release ingepland bij een van de leraren. Maandagmiddag ben ik aan de beurt. De hoofdpijn is gelukkig al gezakt, maar de spanning in mijn nek/schouders mag er wel uit. Blijkbaar doet dit alles meer met mijn lichaam dan ik bewust van ben. De release voelt fijn en de dagen erna merk ik dat alles wat “los” komt. Vrijdagavond hebben we nog een birthday party van L., mijn roommate. Zij is zaterdag jarig, maar we vieren het vrijdagavond met zijn allen. Vrijdagmiddag ben ik samen met M. naar Dorchester gereden en hebben we allemaal cadeautjes voor haar gekocht. Erg leuk om te doen, vooral omdat ze het zelf niet door heeft gehad en volledig verrast was.